Kul fakta om Stjärnornas krig

Om du tycker att Yoda såg bekant ut när du såg han för första gången 1980 i episod fem så kan det bero på att dragen kommer från Albert Einstein, framför allt de kloka ögonen. Dockan var så liv-lik att regissören Irvin Kershner många gånger gav direktiv till dockan istället för dockspelaren Frank Oz.

Yoda

Yoda skulle ursprungligen spelas av en gullig liten apa enligt boken “The Making of Star Wars”; han har heller ingen nämnd ras. Ett mysterium, det är. Det är aldrig sagt vad han är för något; beroende på vilken film du ser så har Yoda olika antal tår på foten. I ”The Phantom Menace” har han tre tår, i ”The Empire Strikes Back”, ”Return of the Jedi” och ”Revenge of the Sith” har han fyra.

Frasen ”I have a bad feeling about this” sägs i alla filmer.

Filmen “Return of the Jedi” fick nästan ett helt annorlunda slut. När man utvecklade storyn för filmen lekte George Lucas med idén att Luke, efter att ha tagit av Darth Vaders hjälm (hoppas du minns scenen), skulle ha satt på sig hjälmen och säga ”Nu är det jag som är Vader” och ansluta sig till den mörka sidan.

Pojkbandet ´N Sync fick nästan till ett framträdande i ”Attack of the Clones” tack vare George Lucas dotter. I slutändan blev de utredigerade som tur var…

En för feminister: Det finns inte en enda kvinnlig pilot i originaltrilogin, de klipptes ut.

Stridsskepp

Qui-Gon Jinn använder en Gillette Ladies Sensor Excel rakhyvel som kommunikator (walkie-talkie).

E.T. var, typ, med i ”The Phantom Menace”. En senator, från planeten Brodo Asogi, med sin delegation närvarar vid Queen Amidalas tal i när hon uppmanar Federationen att rösta för reform (då när Senator Palpatine får makten, 1.29.12 in i filmen). På så sätt knöt de officiellt samman två av Sci-Fi världens stora namn och koncept – Steven Spielberg och George Lucas.

Ordet ”Ewok” förblev osagt i originaltrilogin, men fick bekräftelse och blev identifierade i filmens sluttext. Ewoks talar för övrigt en blandning av språken som talas i Tibet och Nepal.

Skådisen David Prowse som spelar Darth Vader, inte rösten då utan karaktären som vi ser i filmen (rösten tillhör ju James Earl Jones som även gjorde rösten till Mofasa i Lejonkungen) är förbjuden att någonsin besöka ett officiellt Star Wars event för att G.L. tycker att han var för irriterande.

Ljudet som Imperiets TIE-fighters gör är faktiskt en mix av en elefant som vrålar och en bil som kör på en våt väg.
Wookieen Chewbaccas röst är en blandning av björnar, valrossar, lejon, grävling samt några andra döende djur. Peter Mayhew är för övrigt skådisen som spelar Chewie. G.L. visste att han var perfekt för rollen inom 10 sekunder efter att ha träffat honom, mest för att han var nästan 220 centimeter lång.
Ljudet som en lightsaber gör kommer från en gammal god tjockskärmsteve. Bildröret, som avger ett distinkt hummande, och motorn från en projektor mixades ihop och – vips! Lightsaber.

Liam Neeson, Qui-Gon Jinn, var för lånt för Star Wars. Alla scener byggdes för att passa skådespelarnas längd, men de glömde att ta i beaktning att Liam är närmare 190 centimeter lång. De var då tvungna att bygga om alla dörrkarmar och rekvisita och drog upp produktionskostnaderna med 150 000 dollar.

Jabba the Hut var tänkt att ha päls från början.

Det var nära att rollen som Han Solo gick till någon annan än Harrison Ford. Några av favoriterna för rollen inkluderar Al Pacino, Jack Nicholson och Christopher Walken. Jag tror vi ska tacka stjärnorna att det inte blev den sistnämnda. Harrison fick bara 10 000 dollar för jobbet…
Han Solo var för övrigt tänkt skulle dö i slutet av ”Return of the Jedi”. Han skulle dö vilket skulle få rebellerna att sörja nått ofantligt och Luke skulle försvinna ut i vildmarken.. Men G.L. tyckte att det skulle paja för leksaksförsäljningen, så han ändrade slutet till en fet Ewok-fest.

Alec Guiness, Obi-Wan Kenobi från originaltrilogin, tycker/ tyckte att idén för filmerna var ”skit för sagor”. Trots det förhandlade han sig till en deal som gav han 2% av intäkterna från biljettförsäljningen vilket i slutändan resulterade i 95 miljoner dollar.

Hayden Christensen valdes för att spela Anakin/ Darth Vader för att han ”såg bra ut brevid Natalie Portman”. Trots det hade han hård konkurrens av Paul Walker (från The Fast and the Furious-serien), Colin Hanks (som var med i Fargo och King Kong bland annat), Ryan Philippe (känd främst från The Lincoln Lawyer och Crash) och Jonathan Brandis (killen från It och Den Oändliga Historien).

I ”A New Hope” när man filmade scenen i soprummet där Luke, Han, Chewie och Leia nästan blir krossade i sopkompaktorn, höll Mark Hamill (Luke) andan så länge att ett blodkärl i ansiktet brast. Man var sedan tvungna att justera kameravinklarna under resten av scenen för att undvika att visa det hela.

När man planerade filmerna så döptes Luke till ”Skykiller”, men när filmandet startade kunde man lätt ändra namnet då det aldrig hade nämnts på scen, som tur var.

Strax innan man började filma episod fyra var Mark Hamill i en bilolycka och skadade sitt ansikte. Scenen på planeten Hoth när Luke hänger upp och ner i is-grottan där han är tillfångatagen av den fula feta björnen (kalls för en Wampa i filmen) lades till för att förklara skadorna som Hamill hade ådragit sig i nyllet.

När Cloud City (staden bland molnen där Lando Calrissian regerar) evakueras kan vi se en statist springa omkring med vad som verkar vara en glassmaskin. Sedan dess har karaktären fått en utförlig bakgrundshistoria och glassmaskinen ska vara en databas som innehåller information om rebellerna.

Episod sex var tänkt att heta ”Revenge of the Jedi” och det trycktes affischer och gjordes trailers med originalnamnet. Jag tycker det var tur att det ändrades, för en Jedi lever inte för revansch. De söker inte heller revansch, så en återkomst känns bättre.
För den delen ändrade producenterna av Star Trek II: The Wrath of Khan titeln från ”Revenge of Kahn” för att undvika förvirring.

När man filmade episod sex använde man ett kodnamn för projektet. Kodnamnet var ”Blue Harvest” och var tänkt skulle vara en skräckfilm med taglinen ”skräck bortom all föreställning” (horrow beyond imagination).
Gänget funderade seriöst på att göra filmen Blue Harvest när sandstormar satte halt för inspelningen av Star Wars under flera dagar.
Blue Harvest är en referens till novellen från 1929 ”Red Harvest” som även är en inspirationskälla för Star Wars-serien tack vare filmen ”Yojimbo”.

I en av de första versionerna av episod sex var det tänkt att Yoda och Obi-Wan lämnar sitt väsen i The Force och återvänder till sina världsliga kroppar för att hjälpa Luke kämpa mot Darth Vader och The Emperor, eller åtminstone festa ihop i sista scenen på Endor (Ewok-festen).

Samuel L. Jackson svär på att orden ”Bad Motherfucker” (om du har sett Pulp Fuction så kanske du kommer ihåg scenen på restaurangen när de blir rånade?) var ingraverade i hans lightsaber som han använde under filmatiseringen.

När man filmade fightingscener så blev Ewan McGregor (Obi-Wan i episod ett, två och tre) så exalterad att han gjorde ljudeffekterna från lightsabers själv (även Hayden Christensen hakade på den roliga idén). Ewan var visst så inne i det hela att han helt ignorerade G.L. begäran att hålla käft. Man var helt enkelt tvungna att ersätta hans ljud med de riktiga ljudeffekterna i slutändan (och det hade de väl gjort ändå?).

Rapparen Tupac Shakur provade för rollen som Mace Windu.

Familjen Lucas har en stor närvaro i filmerna. Georges´ ena dotter, Katie Lucas, är en Twi´lek-dansare i episod två. En annan dotter, Amanda Lucas, är statist och sonen Jett Lucas är en ung Padwan i Jediarkiven (där Luke går bärsärk i episod tre).

För många finns det många anledningar till att inte gilla stackars Jar Jar Binks. Han är inte bara en ganska kass karaktär, han röstar även ”Ja” till Order 66 (ordern som den elaka Sith Lorden Senator Palpatine verkställer när Jediorden blir förrådd och början på Jedimassakern).

Anakin Skywalker/ Darth Vader visar nio beteenden för Bordeline Personality Disorder som psykiatriker testar. Nio kriterier är en mer än vad som behövs för att ställa diagnosen.
Karaktären har också spelats av sex olika personer (David Prowse, James Earl Jones, Bob Anderson, Sebastian Shaw, Jake Lloyd och Hayden Christenssen), det kan ju förklara en del.

Musiktypen som bandet på Tatooine spelar i den berömda Cantina-scenen kallas för ”Jizz” (slang för sperma på engelska).

Tatooine är mestadels filmat i Tunisien och många hus som byggdes för filmen står kvar än idag och används av lokalbefolkningen.

Av alla filmer i serien är ”The Empire Strikes Back” den filmen som använder mest stop-motion animation. Du vet när man bygger en statisk ”bild” och tar ett foto på det, och sedan bygger nästa ”bild” och tar foto igen och fortsätter så för att få en rörlig ”film”. Många av oss gjorde det redan på dagis…

I huvudstaden på Naboo ser vi vattenfall i bakgrunden. Det är salt, inte vatten.

Lucas Film har en heltidsanställd vars jobb det är att hålla en Star Wars kanon i skick.

I ett tidigt utkast för historien kunde R2-D2 prata vanlig engelska och var en riktigt dryg jävel.

En discoversion av temat till Star Wars toppade billboardlistorna i oktober 1977 och höll sig på topp i två veckor.

Scenen i Jabba The Huts palats i episod sex har 42 statister, 18 originalskådisar, nio mimare, 10 marionett-spelare och 90 i manskapet som sköter scenen. Totalt tog det en hel månad att filma scenen..

När man filmade episod tre ådrog sig G.L. en elak hosta. Under tiden höll de på att ta fram detaljerna till karaktären General Grievous. Påhittig som han är så spelade han in sig själv på ljud när han hostade, och det blev sedan General Grievous signum..

När tiden väl var inne att börja filma episod tre hade G.L. blivit så beroende av digitala effekter att filmen innehåller mer än 2 200 sådana. Det är fler än vad episod ett och två har tillsammans. Som jämförelse innehåller episod fyra 350 stycken.

Asteroidbältet i episod fem har blivit legendarisk för sina historier om specialeffekterna. Enligt många som jobbade på projektet så en av asteroiderna en sko. En annan är en potatis. Rätt kul.

När man började planera episod fyra så man The Force som en typ av Helig Gral kallad för Kyber Kristallen. Det var inte det enda som ändrats under det stadiet. Medan The Force blev mer och mer som vi känner till den idag så blev även formen på karaktärerna ändrade. Luke och alla hans släktingar var tänkta att vara dvärgar medan Han Solo skulle vart ett monster med grönt skin och gälar men ingen näsa… Skumt.

En annan kul fakta gäller folk som är intresserade av att spela på online casino. Vi tror att det är en Star Wars-slot med massor av freespins på väg ut, endast för riktiga Star Wars-fantaster!